duminică, 21 iulie 2013

Informatii despre Rasa Bichon Bolognese



Informatii despre Rasa Bichon Bolognese

N.B. In randurile de mai jos vom prezenta pe scurt informatii despre rasa bichon Bolognese, dar vom posta noi articole unde vom trata separat multe aspecte legate de acesti catei minunati, intretinere, educatie, toaletaj, nevoi, ce trebuie sa stiti inainte de a aduce acasa un pui de Bolognese, de ce este important sa va informati inainte, de unde puteti lua un pui de bichon de rasa si in siguranta.

Bichonul Bolognese este o rasa de catei de companie, originara din Italia. Alaturi de rudele sale apropiate Bichonul Frise si Bichonul Maltese, Bolognesul este una dintre cele mai vechi rase de catei de companie din Europa si era favoritele nobilimii in perioada Renasterii din Italia.

Bichonul Bolognese este un caine de talie mica, foarte atasat de stapan,  blana alba, carliontata. Bichonul Bolognese este o rasa rara, mai cunoscuta in Italia, dar mai putin cunoscuta in Europa si restul lumii, desi incet incet popularitatea sa creste. In Romania exista doar cateva exemplare din rasa Bichon Bolognese, acestia sunt catei cu pedigree ( Certificat de Origine). Sansele sa intalniti vreun bichon Bolognese la joaca, la plimbare sunt prin urmare mici. Multi stapani de catei mici, poate albi, poate de diverse culori va vor spune ca sunt de rasa, frise, Bolognese, maltese sau havanese. Dar majoritatea acestor catelusi sunt cumparati din petshop, comandati pe internet, fara acte de origine, nu sunt catei de rasa, nu se stiu parintii si istoricul medical… Putina lume cunoaste cu adevarat un Bolognese de rasa, ce aspect si ce temperament au acesti catei.
Bichon Bolognese – aspect general
Bolognesul este un caine de talie mica, compact. Ideal este ca lungimea corpului sa fie egala cu inaltimea la greaban. Blanita este alba, lunga si flocoasa. Carliontii arata putin ca spirala de la un tirbuson. Pentru bolognesul de expozitie blana trebuie lasata la lungime aproape naturala, foarte putin tuns. Pentru cateii de companie va vom prezenta mai multe detalii despre intretinere si tuns la capitolul dedicat. Desi este un catel de talie mica, bolognesul nu este delicat, el fiind un caine suficient de robust cat sa nu va faceti griji la joaca cu catei de talie similara.

Bolognesul are un aspect placut, lasat in blanita naturala si intretinut corect, are un aspect de jucarie de plus, o fatuca dulce si delicata, cateodata ai impresia ca sunt ireali de frumosi.

Dimensiuni :  -     Femele  25-28 cm
-          Masculi : 26-30 cm
Greutate 2,5-4kg
Se accepta limite minime la femele de 22 cm si maxim 33 cm la masculi.

·         Standardul  FCI al rasei Bolognese va fi postat in articol separat, in limba engleza, asa cum apare pe site-ul www.fci.be ( Federatia Chinologia Internationala).

Desi foarte multa lume isi doreste un bichon cat mai mic, este ideal sa pastram un echilibru in selectie, dimensiunile sa fie corelate cu greutatea, astfel incat sa avem un catel sanatos , proportionat, cu osatura si musculature definite, si nu un catel prea mic sau prea mare, prea slab sau obez. Bichonul Bolognese nu este un catel de poseta, daca va luati un astfel de catelus aveti asteptari realiste, pentru ca nu va ramane un puiut toata viata. De obicei bolognesii au in jur de 4 kg la maturitate, mai putine exemplare fiind de 2,5.
Un aspect foarte important de lamurit: Bichonul Bolognese nu are variatiuni de Mini Toy, Extra Toy.  Probabil ca vedeti in multe anunturi o astfel de exprimare, dar scopul este doar atragerea cat mai multor cumparatori bazandu-se pe lipsa de informative a oamenilor in cautare de un pui de bichon. Aceasta exprimare nu o veti intalni la nici un crescator serios de bichon.

Temperament si caracter Bichon Bolognese
Bichonul Bolognese este o rasa nascuta si crescuta ca si un catel de companie pentru aristocrati inca din vremurile romane,  iar acest caine are un temperament ca atare. Este un caine afectuos,  iar lagatura emotionala cu stapanul sau este una dintre cele mai intense, de genul “ acest caine imi citeste gandurile” . Majoritatea Bolognesilor sunt ca o umbra pentru stapanul lor, au nevoie de atentie . Nu sunt niste catei obositori, epuizanti, ei doar doresc sa te aiba aproape, sa stea la picioarele tale, in poala ta sau in bratele tale. De multe ori te provoaca la joaca, dar se multumesc si cu cateva ture de aruncat jucarii sau mici giugiuleli. Adora sa isi insoteasca stapanul peste tot, la plimbare, la cumparaturi, in masina, in vacante, in vizite. Daca va ocupati din timp cu socializarea si educatia lui, cu siguranta veti fi admirati peste tot unde va insoteste. 

Este recomandat sa nu fie lasat foarte mult timp singur, si nu in locuri necunoscute lui sau cu personae pe care nu le cunoaste. Vom reveni cu informatii despre Separation Anxiety intr-un articol ulterior.

Multi spun ca Bolognesul este o rasa potrivita pentru oricine. Totusi, sunt cateva aspecte de care trebuie tinut cont. In cazul familiilor cu copii, este recomandat ca acestia sa aiba varsta peste 7-8 ani cand aduceti puiul de Bolognese acasa. Puii de catei in general, si in special cei de talie mica, sunt destul de fragili la 8-12 saptamani si pot fi raniti cu usurinta de un copil mai mic care il poate trata ca pe o jucarie sau nu se stiu juca mai delicat. Fireste , depinde foarte mult de educatia primita de copii, de temperamental acestora, de ceilalti membri ai familiei, de timpul petrecut acasa, etc. In cazul copiilor mai mici ca varsta, recomandam sa luati un pui de Bolognese mai mare, peste 3 luni. Bolognesul esre recunoscut ca o companie excelenta si pentru adulti si seniori. Totusi in cazul seniorilor cereti crescatorului un Bolognese mai putin activ, mai ascultator. De aceea este important sa comunicati cu noi ca si crescator de Bolognese, daca doriti mai multe informatii despre rasa sau daca v-ati decis sa luati un pui. 

Bolognesul este o rasa care se simte confortabil in prezenta persoanelor apropiate, cunoscute. Majoritatea bichonilor bolognesi sunt rezervati, uneori chiar timizi fata de straini. Nu este genul de caine de talie mica isteric, care sa sara pe toata lumea. Este foarta importanta socializarea si educatia corecta inca de mici, cand puiul este alaturi de mama si frati in cuib, expunere la zgomote, oameni, etc, altfel  timiditatea se poate transforma in teama sau agresivitate. Desi rezervati la inceput, Bolognesii isi aleg persoanele din jur in prezenta carora se simt mai bine si cu care se pot imprieteni, ba chiar mai mult sa  dea pupici.
Bolognesul  este un caine sensibil, inteligent si serios. Cateodata ai impresia ca intelege mai mult decat un caine…Vrea sa te faca fericit in permanenta, intelege tot ce ii spui, dar poate fi cateodata incapatanat.  Mare atentie sa nu urlati la el. La certuri si urlete se ascunde…

Este un caine alert, te va avertiza cand bate cineva la usa. Destul de protector, simte cand se apropie cineva de intrare… Cu latraturile altor caini pe afara se obisnuieste, nu veti avea problem cu el sa comunice cu haita….Bichonul Bolognese este  un caine care latra putin in casa, sansele sa va deranjeze vecinul de apartament sunt destul de reduse.  Pana se obisnuieste in noua lui casuta si daca nu stiti primii pasi, poate dezvolta separation anxiety, care se va manifesta si prin vocalize gen urlete de lupisor.

Un bichon Bolognese socializat si educat, este destul de tolerant cu alti catei. Este o rasa neagresiva, dar totusi in cazul in care este provocat, este atacat, sau din gelozie, poate riposta. Desi majoritatea bichonilor Bolognese adora sa aiba partener de joaca canin, pot sa se simta bine si ca singurul caine din familie.  Daca nu este obisnuit cu pisici si alte animale de companie le poate fugari, dar daca este familiar se intelege foarte bine. Chiar unii din catelusii care au plecat de la noi locuiesc cu pisici.

Educatie, dresaj Bichon Bolognese
Crescut de secole sa isi bucure stapanii nobili cu multa afectiuni si multe trucuri, Bolognesul este o rasa inteligenta si foarte receptiva, usor de educat si dresat. Dar pot fi sufficient de incapatanati cateodata. Majoritatea bolognesilor adora sa iti faca pe plac, se vor bucura de sedintele de dresaj cata vreme se lucreaza prin metode non violente. Totusi se plictiseste repede pus sa repete de multe ori acelasi lucru, prin urmare trebuie lucrat variat. Nu tipati, nu ridicati tonul.

Bolognesul este un caine potrivit vietii de apartament, nu are nevoie obligatoriu de o curte. Are un nivel moderat spre jos de energie, noi ii numim catei cu tabieturi, boemi, pot lenevi tacticos pe canapea ore intregi, dar la fel de bine se pot juca ore intregi in parc alaturi de alti catei. Nu au nevoie de plimbari foarte lungi, dar este ideal sa fie scosi la 2-3 plimbari scurte de cca 13-30 min zilnic si regulat scosi la joaca cu alti catei in zone sigure, ingradite.  Chiar daca aveti o curte, este bines a il scoateti la plimbare si la joaca in afara ei. In curte se plictiseste repede, va lenevi la umbra sau ii va fi suficient sa iasa pentru a-si face nevoile. Supravegheati cainele cand il lasati prin curte.

In cazul in care bichonul Bolognese nu beneficiaza de suficienta atentie, joaca si plimbare, ca si alti catei de altfel, pot dezvolta probleme de comportament ca si la copiii mici, care se manifesta prin ros, hiperactivitate sau excitabilitate, latrat in exces, nervozitate sau chiar agresivitate. Desi este un catel cu un nivel moderat de activitate, el este totusi mult mai active fata de multe alte rase de talie mica.

Cateii de talie mica si bolognesul printre ei sunt predispusi la a manifesta “ sindromul cainelui mic” , din prea mult rasfat din partea stapanului si o educatie gresita, disciplina 0. Poate parea dragut cand un puiut musca sau urla, dar necorectat poate duce la un adult cu aceleasi manifestari.  Nu lasati puiul sa devina foarte posesiv, agresiv, latrator, in general in afara controlului. Puiul trebuie socializat si educat corect, sa fie obisnuit de mic cu zgomote din casa, sa fie spalat, toaletat, taiat unghii, uscat, incet incet sa invete comenzile de baza si mersul correct in lesa.

Bichonul Bolognese – sanatate si predispozitie la boli
Bolognesii sunt cunoscuti ca o rasa destul de sanatoasa si rezistenta la diverse boli. Dintre cele cu transmitere genetica amintim luxatia de patela si probleme de ochi. Durata medie de viata 14 ani.

4 comentarii:

  1. As vrea sa cumpăr un asemenea catel băiat vreau sa am garanția ca e sănătos vreau sa știu cat costa .
    Mai vreau sa știu dacă se poate sa îl scot la plimbare doar o data pe zi cam o ora.
    Va multușesc și aștept un răspuns de la dvs.Sunt o persoana în vârstă pot avea a grije de el pot sta mult cu el dar afara cam o data pe zi

    RăspundețiȘtergere
  2. As vrea să știu câte săptămâni de sarcină duce o cățelușa bolocneza

    RăspundețiȘtergere